Accreditatiepunten verzamelen? Neem het heft in handen!

Regelmatig krijgen we de vraag of het verplicht is om accreditatiepunten te verzamelen en of het aan te raden is om ze te verzamelen. Nee, dat is niet verplicht. Ook is het zo dat het niet alleen beroepsverenigingen accreditatiepunten mogen verstrekken. Het is wel verplicht, dat jij en je werkgever of opdrachtgever kennis, vaardigheden en materialen die je gebruikt om zorg te verlenen beheerst en dat je dit kunt aantonen. Controlerende instanties kunnen vragen om inzage van een papieren of digitaal portfolio. Dit staat beschreven in het convenant veilige toepassing van medische technologie en is op alle medewerkers in de zorg van toepassing.

Verschillende onderdelen

Bij zo’n portfolio kunnen accreditatiepunten wel inzicht geven hoe je ervoor staat. Je krijgt dan een soort scorelijst. Deze zou moeten bestaan uit verschillende onderdelen. Want bij een symposium bijvoorbeeld doe je een ander soort kennis op dan bij het trainen van een voorbehouden handeling. Alleen daarom al zou je deze punten niet bij elkaar op moeten tellen.

Geen inzicht in kwaliteit

Tel je ze wel bij elkaar op, dan kan het gebeuren dat iemand die naast een aantal verplichte scholingen vooral veel symposia bezoekt, ruim aan zijn punten komt. Maar die persoon kan dan nog steeds onvoldoende aantonen dat hij bekwaam is om op de werkvloer te staan. Want hoe zit het voor deze persoon bijvoorbeeld qua voorbehouden handelingen? Zijn deze op tijd geschoold en getoetst? En hoe is zijn kennis van ziektebeelden? En materialen waar hij mee werkt, zijn die getraind en getoetst? Kortom, het domweg optellen van punten geeft geen inzicht in de kwaliteit.

Portfolio

Dus wat aan te raden is: Hou je (bij)scholingen, symposium bezoeken etc. goed bij in een portfolio. Kijk daarbij goed naar welke (bij)scholingen voor jou verplicht zijn. En wat verder is aan te raden; laat het bijhouden van een portfolio niet alleen aan de werkgever over. Want als je gaat switchen van werkgever, is het toch wel erg handig dat je kunt aantonen wat je allemaal al gedaan hebt, zodat je niet opnieuw hoeft te beginnen met opbouwen van een lijst.

Het heft in handen


En als je dan eenmaal voor jezelf een goed overzicht hebt, dan kan je jouw werkgever laten zien welke scholing jij nodig hebt en jij zou willen. Zo neem je het heft in handen. Slim toch?


Image
Contact

Neem contact op via het contactformulier of via onderstaande gegevens:

AccreditatiePlatform
Stationsplein 4J

3331 LL Zwijndrecht